Facebook Yalan Haberleri İşaretleyip Kullanıcılarını Uyaracak

Dünyanın en yaygın sosyal medya sitesi Facebook, başlatacağı yeni bir uygulamayla kullanıcılarının paylaştığı doğru olmayan haberlerin platform üzerinde yayılmasıyla daha etkin mücadele edeceğini açıkladı.

Geçtiğimiz ay yapılan Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçiminde kampanyalarda yayılan bu tür haberleri engelleyemediği yönündeki eleştiriler şrketin bu kararında etkili oldu.

Facebook’un yeni uygulaması, Associated Press (AP) ve ABC News gibi haber kaynaklarından yararlanarak doğru olmayan haberlerin işaretlenmesi,kullanıcılara sahte haber uyarısıyla bildirilmesi ve raporlanarak paylaşımlar arasında daha az ortaya çıkmasını öngörüyor.

Özellikle ABD’deki başkanlık seçiminde sıkça gündeme gelen yalan haberler, acaba gelecek yıl Fransa ve Almanya’da yapılacak seçimlerde de yüzünü gösterir mi?

8 Kasım tarihinde yapılan başkanlık seçimlerden önce seçimleri etkilediği iddia edilen birçok sahte haber ortaya çıkmıştı. Hatta haberlerin biri Papa Francis’in Donald Trump’ı desteklediği yönündeydi. Papa yalan haberin ardından yaptığı açıklamada bu tür haberleri üretmenin dışkı yeme hastalığıyla benzer olduğunu belirtmişti. Peki yalan haberi nasıl anlarız?

Sahte haberi anlamak için beş ipucu

1 Haberin sayfasını kontrol edin: Okuduğunuz makalenin hangi haber sitesinde yayınlandığına bakın.
2 URL’yi kontrol edin: Doğru bir adres mi yoksa mesela ABC.com.co gibi yanlış bir adres mi emin olun.
3 Etki alanını kontrol edin: Bir sitenin oluşturulduğu tarihi ve kime ait olduğunu kontrol etmek için siteyi kullanın. Genellikle, sahte siteler yalnızca birkaç gün veya birkaç hafta önce açılmış sitelerdir.
4 Siteyi ve hikayeyi arayın: Eğer saygın bir site ve doğru bir hikaye ise Google’da yazan kişi ve site için yüzlerce sonuç çıkmalı.
5 Tersinden görsel arama: Bazen sahte bilgiler, bağlam dışında sunulmuş eski bir görüntü biçiminde çevrimiçi olarak paylaşılır. Google’da tersinden tersinden görsel arama seçeneğiyle görselin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Sahte haberler nereden geliyor?

Sahte haberler’‘in etkisinin değerlendirilmesiyle ilgili bir diğer sorun da başlığı altındaki yazıları birbirinden ayırmaktır. Belirli çevrimiçi kitlelerin hedef alındığı ve para kazanmak için onlara özel tasarlanan makaleler var. Birçoğu da insanların fikirleri etkileme amacı güdüyor.

Sahte haberlerin Avrupa’da etkisi ne olabilir?

Uzmanlara göre, sahte haberler hem Fransız hem de Alman seçimlerine kadar sürecek önemli bir sorun. Çünkü yalan haber özellikle böyle durumlarda kitlelerin fikrini değiştirmek amacıyla başvurulan bir yöntem. Hatta devlet düzeyinde yapıldığına dair iddialar her dönem olmuştur. Geçtiğimiz günlerde de Almanya Anayasa Koruma Dairesi (BfV), Rusya’nın Almanya’da yaklaşan seçimleri yalan haber ve siber saldırılarla etkileyip ülkeyi istikrasızlaştırmayı hedeflediğini duyurdu. Moskova daha önce de ABD’deki başkanlık seçimini manipule etmekle suçlanmıştı.

 

Aktüel İntermedya / DÜNYA

 

About Aktuel İntermedya

Check Also

Koronavirüs aşısının Çin’e ait olduğu Rusya üzerinden pazarladığı iddia ediliyor

Haber detayları ; Çin, işgal ettiği Doğu Türkistan’da koronavirüs aşısını 10.000 dolardan satışa çıkardı. Parayı …

Bir cevap yazın