İTO; İŞ ADAMINA YENİ ANAYASA İÇİN 10 NEDEN

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, 16 Nisan’da yapılacak referandumda Anayasa değişikliğine ‘evet’ çıkması halinde başlayacak yeni dönemin, iş dünyası ve ekonomiye olası yansımalarını 10 maddede anlattı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin Anayasa değişikliğine ‘evet’ diyeceklerini belirten İTO Başkanı İbrahim Çağlar, referandumun yeni bir reform döneminin başlangıcını oluşturacağını söyledi.

Çağlar, “Bu yeni dönemle halkın demokratik ve siyasi kazanımları arttıkça, şüphesiz ki ekonomik kazanımları da artacak. Siyasal sistemde başlayacak revizyonun ekonomiye çok olumlu sonuçları olacağına inanıyoruz” dedi.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, iş dünyası için 16 Nisan’da ‘evet’ demenin 10 nedenini şöyle anlattı:

1- Devlet refleksi hızlanacak: Cumhurbaşkanı halktan aldığı yetkilerle donatıldığı için 15 Temmuz’da milletin feraseti, devletin gücüyle tarumar edilen FETÖ ve benzeri tehditlere karşı devlet refleksi hızla harekete geçirilebilecek.

2- Bir ileri, iki geri dönemine son: Koalisyon iktidarlarının sebep olduğu ekonomik ve siyasi krizler hafızalardaki yerini koruyor. 1960-2002 arasında 42 yılda 26 hükümet kuruldu, dağıldı. Her bir hükümet, ortalama iki yıl bile yaşamadı. Yeni Anayasa, siyasi ve ekonomik istikrarı perçinleyecek.

3- Güçlü liderlik: Yeni sistemin getireceği güçlü liderlik; reyting oyunları, siyaset ve ekonomide gece yarısı operasyonları ile küresel algı tehditlerinin geleceğimizi çizmesinin önüne geçecek.

4- İşler hızlı yürüyecek: Yürütme erki çok daha hızlı işleyecek. Cumhurbaşkanı yürütme yetkisine ilişkin konularda kanun hükmünde kararname çıkarabilecek. Böylece daha hızlı şekilde yasal altyapı kurulmuş olacak. Yapısal reformlar, 4.0 sanayi devrimine hazırlık ve dünya ile entegrasyon hızımız artacak.

5- Karmaşaya son: Siyasi çekişmeler ve yetki karmaşasının sebep olduğu zaman ve enerji kaybı son bulacak. Bugüne kadar siyaset sahnesi dışında çözülen krizler, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı’nın güçlü liderliğinde çözüme kavuşacak.

6- Ekonomi tek elde: Ekonomi yönetimi direkt Cumhurbaşkanı’nın atadığı Bakan’a bağlı olacak. Türkiye ekonomisini hızlandıracak reformların önü açılacak. Yeni sistem siyasal ve ekonomik noktada etkinlik ve hız sağlayacak.

7- Bürokratik zincir kısalacak: Ekonomide çok başlılık sona erecek. Önce müsteşara, sonra ilgili Bakan’a hatta Başbakan’a meseleleri götürme gibi uzun süreç söz konusu olmayacak. Ekonomik bir meselede hızlı sonuç alınacak.

8- Uluslararası arenada güçlü temsil: Cumhurbaşkanı yurt dışında Türkiye’yi temsil eden tek ve en yetkili kişi olacak. Yurt dışında yabancı yatırım, enerji projeleriyle ilgili bir angajmana girdiğinde uygulayıcısı yine kendisi olacak. Bu Türkiye’nin prestijini de artıracak.

9- Gençler siyasetin direksiyonunda: En büyük enerji gençlerde. 18 yaşında milletvekili seçilmenin mümkün olması, seçmen temsilinin yanı sıra temsil çeşitliliği getirecek. Gençler bilgi devrimine daha hızlı adım atacak.

10- Bakanlar rahat çalışacak: Bakanlar Meclis’ten değil, dışarıdan seçildiği için alanlarında Türkiye’nin en iyilerini göreve getirme imkanına sahip olunacak.

 

Aktüel İntermedya / İŞ DÜNYASI

 

About Aktüel İntermedya

Check Also

Gerekli önlemler alındı, kaçak fuar engellendi

Bu yıl 63’üncü kez kapılarını ziyaretçilerine açan AYMOD Fuarı yakaladığı başarı ile tüm dünyayı kıskandırmaya …