MARKA KONFERANSINDAN UMUT, İYİLİK VE MOTİVASYON YAYILDI; İŞ DÜNYASI HEDEFLERİNE SARILMA ORTAK KARARIYLA SIÇRAMA TAHTASINDA YERİNİ ALDI
Türkiye’nin çok hassas bir dönemden geçtiği şu günlerde iş dünyasına ve markalara güç ve motivasyon vermek amacıyla önceki yıllardan farklı tasarlanan MARKA 2016, birbirinden seçkin konu ve konuşmacıların 15 dakikalık seanslarıyla yine dikkatleri üzerine çekti. Sanattan ekonomiye, sosyal sorumluluktan iş dünyasına kadar uzanan geniş bilgi yelpazesinin merkezinde Türkiye için “UMUT” dolu mesajlar gündeme damgasını vurdu.
Türkiye’nin en önemli fikir platformlarından MARKA 2016’yı 2 binin üzerinde katılımcı etkisinden kolay kurtulamayacak şekilde merakla takip etti.
Lider konferans kuruluşu Yürekli tarafından 17 yıldır düzenlenen ve tam 15 yıldır Yapı Kredi World’ün ana sponsorluğunu üstlendiği, eşsiz içerikleri ve iş dünyasının liderleri aracılığıyla marka ekiplerine yenilikçi ve ilham veren bir vizyon sunan MARKA Konferansı, yine hafızalardan silinmeyecek bir organizasyonla sona erdi. 14 – 15 – 16 Aralık’ta Hilton İstanbul Bomonti’de gerçekleşen ve üç gün boyunca katılımcılarına eşsiz bir konferans deneyimi daha yaşatan MARKA 2016, 2 binin üzerinde katılımcıya ev sahipliği yaptı. MARKA 2016, sahnesinde Türkiyen’den ve dünyadan ağırladığı tanınmış liderlerin, sanatçıların ve uzmanların ses getiren içerik seanslarıyla gündem yarattı.
Tam üç gün boyunca 44 seans ve alanında lider 53 konuşmacının sahne aldığı konferans; güçlü içeriği ve sıra dışı sunumlarıyla katılımcılarını sınırları zorlayan vizyoner bir bakış açısına taşımanın yanında eşsiz bir söyleşi deneyimleme olanağı da sundu.
17 yıldır, dünyanın dört bir yanından çok güçlü deneyimlere sahip yüzlerce konuşmacıyı ağırlayan ve Türk iş dünyasını en yenilikçi düşüncelerle tanıştırarak sektörel dinamizm yaratılmasına katkı sağlayan MARKA Konferansı’nın mimarı Yürekli Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Yürekli Şengör, “Türkiye’nin en büyük bilgi, fikir ve motivasyon platformu olan MARKA Konferansı yine eşsiz içeriğiyle gündeme damgasını vurdu. Yakın geleceğimize inançla bağlanmamızı sağlayacak bir anlayışla üç gün boyunca iş dünyasındaki umutsuz, bezgin ruh halini sarsacak bir fikir fırtınasıyla yeni bir başlangıç yaptık. Üç gün boyunca iş dünyasının önde gelen liderlerinin, sanatçılarının ve fikir önderlerinin yaptıkları sunumlarla şaşırttık, ilham verdik ve motive ederek katılımcılara büyük heyecanlar yaşattık. Böylece MARKA konferanslarının izleyicisine her yıl bir önceki yıldan çok daha özel bir deneyim sunma vaadini yine bozmadık ve çıtayı yine yükselttik” dedi.
Ayşegül Yürekli Şengör, şimdiden bir sonraki MARKA Konferansı’nın heyecanını yaşadığını belirterek “Hızımızı kesmeden, titizlikle her ayrıntısını düşündüğümüz MARKA Konferansı’nı daha da mükemmelleştirmek için büyük bir arzu duyuyorum. Türkiye’den en üst dünya standartlarını zorlayan işlerin çıkabileceğine gönülden inanıyorum. MARKA konferansı bu inancın yansımasıdır ve bu hedefin gerçekleşebileceğinin canlı bir örneğidir ” diye konuştu.
Dünyada yankı bulan sosyal sorumluluk hareketleri MARKA 2016’da…
“Bir Yürek, Bir Ağaç”
İlk günün en ilgi çekici seanslarından birini dünyayı yeniden ağaçlandırmak üzere yola çıkan ve Paris’te düzenlenen COP21 İklim Konferansı’nda eşsiz enstalasyonuyla büyük ses getiren çevreci sanatçı Naziha Mestaoui gerçekleştirdi. Büyüleyici görselliği ve teknolojiyi kullanma zekasıyla MARKA Konferansı izleyicilerini etkisi altına alan Mestaoui, izleyicilerin projeye interaktif bir platformda katılımlarını sağlayarak tüm salona sanal ağaç dikmenin mutluluğunu yaşattı. Bu eşsiz deneğimin parçası olan herkes enstalasyondaki sanal ağaç dikme deneyimini gerçek bir ormana dönüşmesine öncülük etti. Bir Yürek, Bir Ağaç projesi “Dünyanın en değerli halısı yeryüzündeki ormanlardır!” diyen lider halı markası Stepevi ve Marka Konferansı’nın ortak girişimleriyle Türkiye’ye getirildi. Projenin önemli bir uzantısı olan fiili ağaçlandırma faaliyeti WWF Türkiye tarafından gerçekleştirilecek.
KENAN DOĞULU desteğiyle MARKA konferansından Van ve çevresinde 10,000 çocuğa ayakkabı
MARKA 2016’nın İlk gün konuşmacılarından Toms Türkiye Başkanı Rıfat Elhadef, ‘Sürdürülebilir İyilik’ konusunu anlattı. Sahneye çıplak ayakla çıkan Elhadef, insanların hayatlarını iyileştirmeyi amaçlayan hareket hakkında bilgi verdi. Deneyimli Gazeteci Ayşe Arman’ın yürüttüğü oturumda salonda sevgi yumağı oluşturuldu. Toms markasının yürüttüğü proje MARKA Konferansı katılımcılarının online olarak aplikasyona bağlanmaları ile Doğu Anadolu Bölgesinde Van’daki 10 bin çocuğa ayakkabı gönderildi. Oturumun sürprizi ise bu projenin üç yıldır destekleyicisi sanatçı Kenan Doğulu’nun sahneye çıkması oldu. Toms markasının yürüttüğü bu proje ile Doğu Anadolu’da Van’daki 10,000 çocuğa ayakkabı götürülecek.
Kanserli çocuklar için umut koşusu…
MARKA 2016’nın diğer sosyal sorumluluk projesi ise Technogym’in sağlık projesiydi. Marka Konferansının gerçekleştirildiği alanlara kurulan Myrun koşu bandlarında gösterilen efora bağlı olarak hareketin 10.000’e ulaşması halinde kanserli çocuklara destek olma imkanı sağlandı. Technogym, KAÇUV bakım evinde kanser hastası çocukların bakımı için bir odaya sponsor olacak. 6 ay boyunca o odada tedavi gören çocukların ve ailelerin giderlerini karşılayacak.
MARKA 2016’da Türkiye odak nokta:
“Kolektif Travmanın Açtığı Ruh Yarası; Anlamak, İyileştirmek” başlıklı konuşmasını Balçiçek İlter ile birlikte gerçekleştiren Prof. Dr. Kemal Sayar ise hepimizin bu dönemde ihtiyacı olan umutsuzluk ve travmalarımızı atlatabilmemiz konusunda ufkumuzu açtı. Prof. Dr. Kemal Sayar kitlesel travmayı bir süredir yaşadığımıza değindi, bu durumdan kaçılamayacağını anlattı.
Kolektif travmanın nesilden nesile aktarıldığını vurgulayan Sayar, 15 Temmuz’un toplumda güven unsuru olan 2 noktada çaresizlik yarattığına değindi. Prof. Sayar, acıyı unutmadan, acının geçip gitmesine izin vermenin gerekliğini anlattı ve aktif umut politikasıyla geleceği inşa edilmesinden bahsetti.
Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner “Yeni bir iş devrimi: ‘Sosyal girişimcilik’ ” başlıklı sunumunda “’Sosyal girişimcilik’ adı verilen yeni anlayış hem doğru iş modeline dayalı karlılığı ve sürdürülebilirliği, hem toplumsal bir soruna çözüm üretme idealini, hem de bireysel hayallerin kolektif faydaya dönüşmesini kapsıyor” diyerek ilham verdi. Boyner, sosyal girişimcilik felsefesine duyduğu inancı paylaştı. Ümit Boyner, tüketim toplumu olunduğuna dikkat çektiği sunumunda, dünyada yaşanan önemli sorunlara değindi. Çocuk işçilerin, hızlı şehirleşmenin, çölleşen dünyanın ve kaybolan canlıların büyük üzüntü yarattığını kaydeden Boyner, teslimiyet ve çaresizlik hissederken sosyal girişimcilerin ilham verdiğine değindi.
Bekir Ağırdır ise deneyimli gazeteci Ahu Özyurt ile ‘Dünyada ve Türkiye’de ne oldu? Ne olacak? Toplumsal dip dalgalarını anlamak’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Konda Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır, CNN Türk özel oturumunda Ahu Özyurt’un sorularıyla dünyada yükselen dip dalgasını ve milliyetçiliği anlattı. Suriye’nin gelecekte olanların kostümlü provası olduğunu paylaşan Ağırdır, Türkiye’nin bu süreci demokrasisi ve çoğulculuğuyla destek vermesi gerektiğini vurguladı. Bunun yolunun da iç barıştan geçtiğini ifade etti.
Bülent Eczacıbaşı MARKA konferansında Türkçe’ye sahip çıktı
Konferansın dikkat çeken sunumlarından bir diğeri de Bülent Eczacıbaşı ve Gülse Birsel’in birlikte yaptığı Türkçe ‘Yıkılıyoooo!’ seansı oldu. Sunuma plaza Türkçe’sini konuşarak çıkan Gülse Birsel sahneye Bülent Eczacıbaşı’nı çağırdı. Oldukça eğlenceli geçen oturumda Eczacıbaşı Holding’te uygulanan ‘uydurukça’ sistemi konuşuldu. Bolca kahkahaların yükseldiği oturumun en ilgi çekici bölümlerinden biri de Bülent Eczacıbaşı’nın rol aldığı ve anlaşılmaz bir “plaza dili” kullanarak bayisiyle yaptığı konuşmanın videosu oldu. Sunumda Türkçe’nin neden özenle korunması gerektiğine dikkat çekildi, herkes bu alanda sorumluluk almaya davet edildi.
Eczacıbaşı önemli mesajlar verdi: “Dilimiz en önemli ortak değerimiz ve en kuvvetli birleştirici gücümüzdür. Türkçe’ye siyaseti asla karıştırmayalım, dilimizi siyasete alet etmeyelim. Ona sahip çıkalım ve koruyalım.”
Bülent Eczacıbaşı ve Gülse Birsel’in renkli, ufuk açıcı oturumunda iş dünyasına ‘Türkçemize sahip çıkalım’ çağrısı yapıldı. Tüm izleyicilere dağıtılan ‘kaynana zırıltısı’ adlı oyuncakların toplantılarda kullanılan bozuk Türkçeye dikkat çekmek için herkes tarafından kullanılması önerildi. Bülent Eczacıbaşı MARKA Konferansının bir jüri kurarak her yıl Türkçe’yi en kötü konuşanlara Altın Kaynana Zırıltısı ödülünü vermesini önerdi; bu şekilde hepimiz için çok önemli olan bu konuya düzenli dikkat çekilmesini istedi.
Sani Şener “o geceyi” anlattı
TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Marka Konferansı’nda 15 Temmuz darbe girişimi ve Haziran’da Atatürk Havalimanı’nda yaşanan terör saldırısı krizlerini nasıl yönettiklerini anlattı. TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener Marka Konferansı’nda ‘Kriz Yönetiminin Püf Noktaları: Hızlı, Kararlı, Korkusuz…’ başlıklı konuşmasında krizle baş etme yöntemlerini aktardı. Türkiye tarihinin en tarihi krizlerinde sahada olan Şener katılımcılarla tecrübelerini paylaştı.
16 yıllık TAV havalimanı hayatında kriz ile ilgili çok şey yaşadıklarını hatta Harvard Üniversitesi’nin kriz yönetiminde TAV’ı ‘casestudy’ olarak işlediğini söyleyen Şener katılımcılara 15 Temmuz darbe girişimi ve Haziran ayında yaşanan terör saldırısı ile ilgili kriz yönetimi tecrübelerini aktardı.
İlk olarak terör saldırısı ile ilgili katılımcılara kısa bir video izleten Şener bu saldırı sırasında o anda Atatürk Havalimanı’nda 16 bin yolcu olduğunu ve bu durumu yönetmenin oldukça kritik ve karmaşık olduğuna dikkat çekti.
Zülfü Livaneli iş dünyasına umut verdi, 2000’e yakın iş lideri ayakta alkışladı…
MARKA 2016 konuşmacıları arasında sanat dünyasından sürpriz isimler de yer aldı… Müzik hayatında 50. yılını kutlayan Zülfü Livaneli ‘50. Yıl Bir Kuşaktan Bir Kuşağa’ adlı sunumu, duru Türkçesi ve efsaneleşmiş şarkılarıyla dinleyicileri farklı ve özel anlar yaşattı. Zülfü Livaneli sunumunu deneyimli gazeteci Ayşe Arman ile birlikte yaptı. Sahnedeki performansı ve konuşmasıyla büyük ilgi toplayan Zülfü Livaneli’nin ‘Yiğidim Aslanım’ parçasını ise tüm salon hep bir ağızdan söyledi. Türkiye ile umut dolu mesajlar veren Livaneli sunumunun finalinde ‘Ey Özgürlük’ şarkısıyla sahneden indi ve 2000’e yakın iş lideri kendisini ayakta alkışlarla salondan uğurladı.
Wallpaper Genel Yayın Yönetmeni TonyChambers ‘Dijitalden Sonra Ne Var?’ konusuna değindi. Chambers, yönettiği tasarım, sanat, moda, mimari alanlarında tüm dünyanın yakından takip ettiği ışığını hiç kaybetmeyen yayın markası olarak dijital dönüşümü anlattı.
Dünyanın hayranlıkla takip ettiği ünlü yönetmen FerzanÖzpetek, çok yakında yeni filmi “İstanbul Kırmızısı”nı izleyicisiyle buluşturacak. Ünlü yönetmen FerzanÖzpetek’inİstanbul’a ‘Özpetek Dokunuşu’ özel seansı da ilgiyle takip edilen seanslardan biri oldu. FerzanÖzpetek’e sahnede Ayşe Arman eşlik etti.
İkinci MARKA kitabı çıktı!
MARKA Konferanslarının içerik değerinin Türkçeleşerek kitaplaşmasını sağlamak, MARKA Konferansları için yürütülen kapsamlı içerik çalışmalarının çıktısını kalıcı hale getirmek için başlatılan kitap serisinin ikinci kitabı basıldı. Hedefi, fikirlerin Türkiye’de yayılımını sağlamak olan bu çalışma bir yıl önce düzenlenen MARKA Konferansı’nın tüm gündemini kitap yoluyla erişmek isteyen herkese ulaştırıyor.
Aktüel İntermedya / YAŞAM