Iraklı eski albaydan itiraf, ”Irak Ordusunun Hedefi Sünnilerdir”

Irak ordusunda görev yapan eski albaylardan Galip el-Salih, çarpıcı bir açıklama yaptı. Salih, Irak ordusunun hedefinin sünnileri ortadan kaldırmak olduğunu itiraf etti. Irak ordusu için kabusa dönüşen Musul operasyonu, önümüzdeki yıl da sürecek gibi görünüyor. Zira ABD destekli ordu güçleri, haftalar geçmesine rağmen kenti geri alma adına önemli bir adım atamadı.

Irak ordusunda yıllarca görev yapmış eski albay Galip el-Salih, gelinen durumu yorumladı.

Hem Irak ordusu hem de bileşen grupların 2016 yılı boyunca Musul’da kontrolü sağlamasının imkansız olduğunu dile getiren Salih, “Harekâta katılan güçlerde taktik beceri ve stratejik üstünlük yok. Tek amaçları daha fazla Sünni öldürmek, bu da zafer için yeterli değil” dedi.

Birinci ayını dolduran operasyonda Irak ordusu ve Şii milislerin kente doğu yönünden girmeye çalıştığını hatırlatan Salih, “Bu savaş mevcut haliyle 6 aydan uzun sürebilir. Çünkü hedef Musul’u ele geçirmek değil, Sünnilerden intikam almak” yorumunda bulundu.

Salih şunları söyledi:

BİR AYDIR İLERLEME YOK

SAĞ YAKALANMA KORKUSU

Ele geçirilen köylerde 11 yaşında çocuğu ellerini arkadan bağlayarak tankla ezen Şiiler, Sünni kadınları ise ‘Neden DAEŞ’e karşı savaşmadınız?’ diyerek kırbaçla cezalandırıyor. Bazı köylerde girdikleri her canlıyı tarıyorlar. Sivil Sünni erkekleri araçların arkasına bağlayarak ölene kadar sürüklüyorlar. Yüzde 90’ı Şiilerden oluşan Irak ordusu ve destek unsurlarının sergilediği bu vahşet onlara yarıyor. İnsanlar Musul’da Şiilere sağ yakalanma korkusu taşıyor.

400 ASKER HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan, Irak ordusunda görevli eski albay Galip el-Salih, Musul operasyonunun gidişatı hakkında şu bilgileri verdi:

“Çatışmalar Argup bölgesinde yoğun olarak devam ediyor. İslam Devleti aylardır bu saldırıya yönelik hazırlıklar yaptı. ABD insansız hava araçları her hareketi gözetlediği için savaşçılar yeraltında kazılan tünellerle şehrin her bölgesine ulaşabiliyor. Bu tünelleri kullanarak şok saldırılarla her gün onlarca asker ve Şii milis öldürüyorlar. Diğer yandan kentte kuzey, güney ve batıda tüm şehir merkezini adeta beton surlarla örüldü. Yerel kaynaklar bu surların aşılmasının çok güç olacağını bildiriyor. ABD uçak ve helikopterlerinin yoğun desteğine rağmen ciddi bir ilerleme sağlayamayan Irak ordusu ve Şii milislere karşı İslam Devleti’nin en büyük silahı ise canlı bomba eylemleri. Şuana kadar bombalı saldırılarında 400’den fazla (gerçek sayı:2547) Irak askeri ve Şii milisi hayatını kaybetti

82 MAHALLENİN SADECE 6’SINA GİRİLDİ

Irak ordusu 82 mahalleden oluşan Musul’da şu ana dek yalnızca birkaç mahallede kontrol sağlayabildi.

Dicle Nehri’nin ikiye ayırdığı Musul’un sol, yani doğu yakası Eyser, sağı yani batı ise Eymen şeklinde isimlendiriliyor. Ordu güçleri Eyser bölgesindeki Gökçeli, Semah, Kerame, İntisar, Kudüs ve Aden mahallelerine girmesine rağmen İşid ile şiddetli sokak çatışmaları yaşıyor.

Irak ordusunda tim komutanı olarak görev yapan Albay Meıyn Sadi, “Kente girdiğimizden bu yana bize 200’den fazla bombalı araç saldırısı düzenlendi. Onların elinde bazı ağır silahlardan da var” dedi.

Musul’un Eymen, yani batı bölgesi ise Musul vilayeti ve Suriye’yi birbirine bağlayan geniş bir çöle bitişik konumda bulunuyor. İşid , bu çöl sayesinde Suriye’de elinde tuttuğu bölgelerle teması sağlıyor. Bunun yanısıra, Eymen’de birçok askeri bina, havaalanı, tren istasyonu ve örgütün bomba yapmak için kullandığı sanayi bölgesinin yeralması, konum olarak da önemini artırıyor. (Kaynak ; ADN Medya)

 

Aktüel İntermedya / DÜNYA

 

About Aktüel İntermedya

Check Also

Koronavirüs aşısının Çin’e ait olduğu Rusya üzerinden pazarladığı iddia ediliyor

Haber detayları ; Çin, işgal ettiği Doğu Türkistan’da koronavirüs aşısını 10.000 dolardan satışa çıkardı. Parayı …